September 24, 2015


The First





In the mood for: Anna Järvinen - Såhär 

I remember the first time I saw you, standing in the crowd. With a bit of weight on your shoulder, smiling to a stranger. Your eyes, your eyes.. Followed me through time.


CARDAMOM MASCARPONE CAKE WITH MUSCOVADO CARAMEL SAUCE AND A HINT OF BLUEBERRY

Recipe in Finnish below 

I suggest you to make this cake the day before; it is even better then!

INGREDIENTS
CAKE
0,5 dl (45 g) caster (superfine) sugar
2 tblsp (20 g) dark brown muscovado sugar
2 medium eggs
1 dl all-purpose flour
1 tsp baking powder
1,5 tsp cardamom

MASCARPONE FILLING
4 egg yolks
1 dl caster (superfine) sugar
1 vanilla bean
0,5-1 tsp cinnamon
250 g mascarpone
2,5 dl heavy cream

BLUEBERRY SOMETHING
200 g frozen blueberries
2 tbsp (20 g) dark brown muscovado sugar
2 tbsp caster (superfine) sugar

MUSCOVADO CARAMEL
1 dl (60 g) dark brown muscovado sugar
1 dl heavy cream

DIRECTIONS
BLUEBERRY SOMETHING
Mix together blueberries and sugars, set aside.

CAKE
Preheat oven to 200°C (392°F). Grease and flour one 18 cm (7-inch) baking pan. In a large bowl, mix together caster sugar and muscovado sugar with your fingers. Beat together eggs and sugar until you have a pale and creamy mixture. Combine flour, baking powder and cardamom and add to the mixture. Stir until completely smooth. Pour into the baking pan and bake for 10-15 minutes or until a cake tester comes out clean. Let cool a bit before removing the cake from the baking pan and let cool to room temperature.

MASCARPONE FILLING
In a large bowl, beat together egg yolks and sugar. Place the bowl over a pan with simmering water and continue to whisk until the sugar is dissolved and the mixture is foamy and slightly pale. Remove the bowl from the water, dry the bottom and beat the mixture until it cools to room temperature and doubles in volume. Add vanilla bean seeds to the mixture, mix. Whisk together cream, mascarpone and cinnamon until the mixture is very thick. Combine the two mixtures and mix smoothly.

MUSCOVADO CARAMEL
Mix muscovado sugar and cream in a small saucepan and while whisking, gently heat until it comes to a full boil. Set aside and let cool to room temperature. The caramel should still be quite liquid. If not, add more cream and mix with a spoon.

ASSEMBLY
Cut the cake layer in half using a sharp knife so that you have two layers. Cover the bottom of your baking pan with parchment paper. If your baking pan isn't high enough, you can use parchment paper to add height to it. Put the first layer into the baking pan and use the juice from the blueberry something to moisten the cake layer. Spread one half of the mascarpone filling. Add the next layer and spread blueberry something on the top of it. Add the rest of the mascarpone filling. Freeze for at least 2 hours or until the filling is set. Remove the cake from the baking pan and decorate with muscovado caramel, blueberries and freeze dried blueberry powder. Store in the fridge until the next day. Of course, you can also decorate the cake just before serving.


























MASCARPONE-KARDEMUMMAKAKKUA, MUSCOVADOKINUSKIA JA MUSTIKKAA

Suosittelen tekemään kakun edellisenä päivänä, jolloin se ehtii sopivasti maustua! 

AINEKSET
KARDEMUMMAKAKKUPOHJA
0,5 dl (45 g) erikoishienoa sokeria
2 rkl (20 g) tummaa muscovadosokeria
2 kananmunaa
1 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1,5 tl kardemummaa

MASCARPONETÄYTE
4 keltuaista
1 dl erikoishienoa sokeria
1 vaniljatanko
0,5-1 tl kanelia
250 g mascarponea
2,5 dl vispikermaa

MUSTIKKAHILLOKE
200 g pakastettuja mustikoita
2 rkl (20 g) tummaa muscovadosokeria
2 rkl erikoishienoa sokeria

MUSCOVADOKINUSKI
1 dl (60 g) tummaa muscovadosokeria
1 dl vispikermaa 

OHJEET
MUSTIKKAHILLOKE
Sekoita mustikat ja sokerit keskenään, anna mehustua huoneenlämmössä.

KARDEMUMMAKAKKUPOHJA
Kuumenna uuni 200 asteeseen. Voitele ja jauhota yksi 18 cm kakkuvuoka. Sekoita sormin toisiinsa muscovadosokeri ja erikoishieno sokeri. Vatkaa sokeri ja munat kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita keskenään jauhot, leivinjauhe ja kardemumma ja lisää munavaahtoon, sekoita kevyesti tasaiseksi. Kaada taikina kakkuvuokaan ja paista kakkupohjaa noin 10-15 minuuttia tai kunnes kakkutesteriin ei jää taikinaa. Irroita kakku vuoasta ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

MASCARPONETÄYTE
Sekoita kulhossa keltuaiset ja sokeri keskenään. Nosta kulho vesihauteeseen kattilan päälle, jossa on kiehuvaa vettä ja jatka vatkaamista sähkövatkaimella, kunnes sokeri on sulanut ja seos on kuohkeaa. Siirrä kulho pois vesihauteesta, kuivaa pohja ja jatka sähkövatkaimella vatkaamista, kunnes seos jäähtyy huoneenlämpöiseksi ja on tilavuudeltaan kaksinkertainen. Halkaise vaniljatanko ja lisää siemenet keltuaisvaahtoon. Vatkaa kermaa, mascarponea ja kanelia keskenään, kunnes seos on erittäin paksua. Yhdistä kermaseos keltuaisvaahtoon ja sekoita kevyesti.

MUSCOVADOKINUSKI
Kaada kerma ja muscovadosokeri kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi koko ajan vatkaten ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Kinuskin tulisi olla melko valuvaa, joten lisää siihen tarvittaessa vispikermaa ja sekoita. 

KAKUN KOKOAMINEN
Leikkaa terävällä veitsellä kakkupohja kahdeksi ohuemmaksi pohjalevyksi. Vuoraa kakkuvuoan pohja leivinpaperilla. Mikäli vuoka ei ole tarpeeksi korkea, vuoraa myös kakkuvuoan reunat leivinpaperilla, jolloin kakku voi olla korkeampi kuin mitä kakkuvuoan omat reunat ovat. Laita ensimmäinen kakkupohja kakkuvuokaan ja kostuta pohja mehulla, joka irtoaa mustikkahillokkeesta. Levitä noin puolet mascarponetäytteestä pohjan päälle. Lisää seuraava kakkupohja ja levitä sen päälle mustikkahilloke. Lisää loput mascarponetäytteestä ja anna kakun jäätyä pakastimessa vähintään 2 tuntia tai kunnes mascarponetäyte on asettunut. Irrota kakku kakkuvuoasta ja koristele muscovadokinuskilla, mustikoilla ja mustikkajauheella. Säilytä jääkaapissa seuraavaan päivään. Voit tehdä koristelut myös juuri ennen tarjoilua.

8 comments:

  1. Ihanaa, kiitos myös suomenkielisestä ohjeesta! Todella kaunis blogi! Seuraavaa kakkua ootellessa ;)

    ReplyDelete
  2. Mm.. Todella herkulliselta vaikuttava resepti! Onpa kauniit sivut, hurmaavia valokuvia. Mikähän mahtaa olla seuraava ohje ja millaiset kuvat?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos! Katsotaan, jotain on jo kehitteillä. :)

      Delete
  3. Enpä tiedä maltanko antaa kakun odottaa jääkaapissa seuraavaan päivään... luultavasti pakko maistaa heti! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha! Tai sitten teet niin kuin minä: koemaistos (=puoli kakkua) tekopäivänä ja toinen puolikas seuraavana. :)

      Delete
  4. Jännittävää! Juuri laitettiin kakku pakastimeen! Pakko maistaa jo tänään, taikina ja täyte olivat niin herkkuja. =) Ihana resepti! T. Team Orvokki

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voi kiitos team Orvokki, ihana kuulla, että päätitte kokeilla! Toivottavasti onnistuu. :)

      Delete

Thank you so much for your comment!