April 24, 2016

 CALVADOS PEARCAKE WITH CINNAMON CREAM FROSTING

In the mood for: Chisu - Onni

You were right, sometimes we wander around in a such hurry that we miss the fact that the clouds can't come closer than they are able to.


CALVADOS PEARCAKE WITH CINNAMON CREAM FROSTING

Recipe in Finnish below

The better the Calvados, the better the cake!  

Let the cake stand in the fridge for at least 6 hours but remember to keep it in the room temperature for 30 minutes before serving. Enjoy!

INGREDIENTS
CINNAMON CAKE
1,6 dl caster (superfine) sugar
4 medium eggs
2 dl all-purpose flour
2,5 tsp grounded cinnamon
2 tsp baking powder

CALVADOS PEAR JAM
600 g mature pears, peeled and cut into pieces, discard the seeds
1 cinnamon stick
2, 25 dl sugar
0, 5 dl water
0, 4 - 0,5 dl Calvados
50 g unsalted butter, room temperature

CINNAMON CREAM FROSTING
4 dl heavy cream
2 dl quark (or Greek yogurt)
2 – 3 tbsp sugar
1 tl grounded cinnamon

Organic roses to decorate

DIRECTIONS
CALVADOS PEAR JAM
Combine pears, cinnamon stick, sugar and water in a pan and cook on a medium heat for about 40 minutes until the pears have soften and are transparent. Smash the pears, add the calvados and heat the mixture rapidly to a boiling point. Remove from the heat and add the butter, stir until combined. Let cool to room temperature.

CAKE
Preheat oven to 200°C (400°F). Grease and flour two 18 cm (7-inch) baking pans. In a large bowl, combine eggs and sugar and beat for about two to three minutes until you have a pale and creamy mixture. Combine flour, baking powder and cinnamon, add to the mixture. Stir gently until completely smooth. Divide the batter between the two baking pans and bake for 10-15 minutes or until a cake tester comes out clean. Let cool to room temperature.

CINNAMON CREAM FROSTING
Combine all the ingredients in a large bowl and beat until stiff.

ASSEMBLY
Cut the cake layers in half using a sharp knife so that you have four layers. Put the first layer on to a cake stand. Using any kind of tip (I used a closed star tip), fill the piping bag with cinnamon cream and make a circle by piping the frosting around the edge of the cake. Spread some pear jam in the middle of the circle. This is the way to avoid the pear jam from getting mixed with the exterior frosting in the end! Repeat with the following layers but place the last cake layer on the top, cut side down. Spread the rest of the cinnamon frosting all over the cake. To decorate the cake, take a spoon and starting from top and center of the cake, make circles around the surface and decorate the cake with organic roses.

CALVADOS - PÄÄRYNÄKAKKU KANELIKERMAKUORRUTTEELLA

Mitä parempaa Calvadosta käytät, sitä paremman kakun saat!  

Suosittelen laittamaan kakun vähintään kuudeksi tunniksi viileään, jotta maut tasaantuvat. Nosta kakku huoneenlämpöön 30 minuuttia ennen tarjoilua ja nauti!

AINEKSET
KANELIKAKKUPOHJA
1, 6 dl erikoishienoa sokeria
4 kananmunaa
2 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
2,5 tl kanelia
2 tl leivinjauhetta

CALVADOS - PÄÄRYNÄHILLOKE
600 g kypsiä päärynöitä
1 kanelitanko
2, 25 dl sokeria
0, 4 dl vettä
0, 4 – 0, 5 dl Calvadosta
50 g huoneenlämpöistä, suolatonta voita

KANELIKERMAKUORRUTE
4 dl vispikermaa
2 dl maitorahkaa
2-3 rkl sokeria
1 tl kanelia

OHJEET
CALVADOSPÄÄRYNÄHILLOKE
Yhdistä kattilassa päärynät, kanelitanko, sokeri ja vesi ja keitä seosta noin 40 minuuttia siten, että se kuplii tasaisesti. Keitä seosta, kunnes päärynät ovat pehmeitä ja läpinäkyviä. Soseuta päärynät, lisää calvados ja kiehauta seos nopeasti, siirrä pois lämmöltä ja heitä sekaan voi. Sekoita tasaiseksi ja anna päärynähillokkeen jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

KANELIKAKKUPOHJA
Kuumenna uuni 200°C asteeseen. Voitele ja jauhota kaksi 18 cm kakkuvuokaa. Vatkaa sokeria ja munia noin kolme minuuttia, kunnes vaahto on kuohkeaa. Sekoita keskenään jauhot, leivinjauhe ja kaneli ja lisää seos munavaahtoon, sekoita kevyesti tasaiseksi. Jaa taikina kakkuvuokiin ja paista pohjia noin 10-15 minuuttia tai kunnes kakkutesteriin ei jää taikinaa. Irroita pohjat vuoasta ja anna jäähtyä huoneenlämpöisiksi.

KANELIKERMAKUORRUTE
Yhdistä kaikki aineet keskenään ja vatkaa kuohkeaksi, jämäkäksi vaahdoksi.

KAKUN KOKOAMINEN
Leikkaa terävällä veitsellä kakkupohjat yhteensä neljäksi kakkupohjaksi. Laita ensimmäinen kakkupohja kakkulautaselle. Pursota tyllan avulla (mikä tahansa tylla käy, kunhan pursotusjälki on halkaisijaltaan noin 1 cm levyinen) kanelikermakuorrutetta kakun päälle piirtäen tyllalla kakun ulkoreunojen muotoisen rinkulan. Levitä pääryähilloketta rinkulan keskelle. Näin päärynähilloke ei valu kakun välistä ja tahmaa kuorrutetta! Toista seuraavien kerrosten kanssa ja nosta viimeinen pohjalevy päällimmäiseksi leikkauspinta alaspäin. Levitä loput kuorrutteesta kakun pinnalle. Piirrä lusikan avulla ympyröitä kakun pintaan aloittaen kakun päältä, edeten kohti kakun laitoja. Koristele (luomu)ruusuilla.


5 comments:

  1. Nam, näyttää herkulta! Olinkin jo ottanut uutta postausta, tästä saa hyvän kakun viikonlopuksi!

    ReplyDelete
  2. Että voi olla hurmaavaa! Kuvat ja maut ja keittiöoivallukset! Valmu vesikielellä! :)

    ReplyDelete
  3. Indian eagle congratulates you for making a progress in your blogs. Your information are really worthy...

    ReplyDelete

Thank you so much for your comment!