APRICOT
CAKE WITH CHOCOLATE MASCARPONE FROSTING
In
the mood for: Chopin - Étude Op. 25 in A-flat Major, No. 1
It
makes me wonder how it can be so fragile yet strong, remaining as a
whole while making infinite trips through spaces.
APRICOT
CAKE
2
dl water
200
g dried apricots
100
g butter, room temperature
0,75
dl (45 g) brown sugar
0,75
dl caster (superfine) sugar
1
egg
0,5
dl (60 g) sour cream
2,5
dl all-purpose flour
1
tsp baking soda
0,5
tsp baking powder
1
tsp vanilla sugar
0,5
tsp grounded cinnamon
CHOCOLATE
MASCARPONE FROSTING
100
g milk chocolate
100
g dark chocolate (70%)
500
g mascarpone, let stand in room temperature for 30 minutes before
using
2
dl heavy cream
2
tbsp butter, room temperature
8 tbsp cocoa powder, unsweetened
1,75
dl (115 g) powdered sugar
Milk
or cream if needed
CHOCOLATE
GLAZE
100
g dark chocolate (70%)
60
g butter
FOR
THE TOPPING
Apricots
Blackberries
Cape
gooseberries
DIRECTIONS
APRICOT
CAKE
Preheat
oven to 175°C (347°F). Grease and flour one 18 cm (7-inch) baking
pan. Cook the apricots with water in a heat proof pan covered with a
tight-fitting lid for 10 minutes or until the apricots have soften.
Remove from the heat, pour the juice from the apricots into a little
cup (use later to moisten the cake layers) and mash the apricots. Let
cool to room temperature. In a large bowl, mix together the mashed
apricots, butter and the sugars using an electric mixer. Add the egg
to the mixture and mix. Start adding the sour cream little by little,
mixing with the electric mixer in between. Combine all-purpose flour,
baking soda, baking powder, vanilla sugar and grounded cinnamon in a
large bowl. Add the flour mixture little by little to the batter,
mixing gently in between but make sure not to overmix. Bake for 45
minutes or until a cake tester comes out clean. Let cool a bit before
removing the cake from the baking pan and let cool to room
temperature on a cooling rack.
CHOCOLATE
MASCARPONE FROSTING
Melt
the chocolates and butter in a heat proof pan over simmering water.
Remove from the heat and add 4 tablespoons of cocoa powder and 2
tablespoons (15 g) of powdered sugar, stir. Combine the chocolate
mixture, mascarpone and heavy cream, beat until the mixture thickens.
Add 4 tablespoons of cacao powder and the rest of the powdered sugar
(1,55 dl / 100 g) and stir until mixed. If it gets too thick, add 1-3
tbsp milk or cream to get the consistency you like.
ASSEMBLY
Cut
the cake in three layers by using a sharp knife. Put the first layer
on to a cake stand and moisten the cake layer with the juice from the
apricots. Spread some chocolate mascarpone frosting on to the first
cake layer. Repeat until you have used all the three layers, remember
to place the last layer cut side down. Spread a thin layer of the
chocolate mascarpone frosting all over the cake and put the cake in
to the fridge for 10 minutes to set the frosting. Remove the cake
from the fridge and spread the remaining chocolate mascarpone
frosting all over the cake by using an offset spatula. If you want
the surface of the cake to look very smooth, put the spatula under a
warm water, dry the spatula and spread the frosting, repeat after
each spreading. Put the cake in to the fridge while making the
chocolate glaze.
CHOCOLATE
GLAZE
Melt
the chocolate and butter in a heat proof pan over a simmering water.
Set aside and let cool to room temperature. Pour the glaze over the
cake and let it run over the edges of the cake, spread the glaze
rapidly with a spoon if necessary. Decorate the cake with apricots,
black berries and cape gooseberries.
APRIKOOSIKAKKUA SUKLAAKUORRUTTEELLA
AINEKSET
APRIKOOSIKAKKU
2
dl vettä
200
g kuivattuja aprikooseja
100
g huoneenlämpöistä voita
0,75
dl (45 g) fariinisokeria
0,75
dl erikoishienoa sokeria
1
kananmuna
0,5
dl (60 g) smetanaa
2,5
dl puolikarkeita vehnäjauhoja
1
tl ruokasoodaa
0,5
tl leivinjauhetta
1
tl vaniljasokeria
0,5
tl kanelia
SUKLAA-MASCARPONE
KUORRUTUS
100
g maitosuklaata
100
g tummasuklaata (70%)
500
g mascarponea, anna seistä huoneenlämmössä 30 minuuttia ennen
käyttämistä
2
dl vispikermaa
2
rkl huoneenlämpöistä voita
8 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta
1,75
dl (115g) tomusokeria
Maitoa
tai kermaa tarvittaessa
SUKLAAKUORRUTE
100
g tummasuklaata (70%)
60
g voita
KORISTELUUN
Aprikooseja
Karhunvatukoita
Ananaskirsikoita
OHJEET
APRIKOOSIKAKKU
Lämmitä
uuni 175 asteeseen. Voitele ja jauhota 18 cm kakkuvuoka. Keitä
aprikooseja vedessä tiiviisti asetetun kannen alla, kunnes ne ovat
pehmenneitä. Ota aprikooseista irronnut neste talteen kakkupohjien
kostutusta varten ja soseuta aprikoosit sauvasekoittimella tasaiseksi
soseeksi. Anna aprikoosisoseen jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
Sekoita sähkövatkaimen avulla kulhossa keskenään aprikoosisose,
huoneenlämpöinen voi ja sokerit. Lisää kananmuna
aprikoosiseokseen, sekoita voimakkaasti sähkövatkaimella. Lisää
smetana pienissä erissä voimakkaasti sekoittaen. Sekoita keskenään
puolikarkeat vehnäjauhot, ruokasooda, leivinjauhe, vaniljasokeri ja
kaneli. Siivilöi jauhoseos vähitellen taikinan joukkoon, mutta varo
sekoittamasta liikaa. Laita taikina kakkuvuokaan ja paista 45
minuuttia tai kunnes kakkutikku on puhdas. Anna jäähtyä hieman ja
kumoa kakkupohja ritilälle jäähtymään huoneenlämpöisiksi.
SUKLAA-MASCARPONE
KUORRUTUS
Sulata
suklaat ja voi vesihauteessa, siirrä pois levyltä ja lisää
suklaaseokseen 4 rkl kaakaojauhetta ja 2 rkl tomusokeria (15 g).
Lisää suklaan joukkoon mascarpone ja vispikerma, vatkaa kuohkeaksi.
Lisää seokseen 4 rkl kaakaojauhetta, loput tomusokerista (1,55 dl /
100 g) ja sekoita tasaiseksi. Lisää tarvittaessa 1-3 rkl maitoa tai
kermaa, jos kuorrute on liian jäykkää.
KAKUN
KOKOAMINEN
Leikkaa
terävällä veitsellä kakku kolmeksi kakkupohjaksi. Laita
ensimmäinen kakkupohja kakkulautaselle ja kostuta pohja
aprikooseista irronneella mehulla. Levitä kerros suklaa-mascarpone
kuorrutetta kakkupohjalle ja toista, kunnes olet käyttänyt kaikki
kolme kakkupohjaa, aseta viimeinen kakkupohja päällimmäiseksi
leikkauspinta alaspäin. Levitä ohut kerros suklaa-mascarpone
kuorrutetta kakun pinnalle ja siirrä kakku 10 minuutiksi
jääkaappiin, jotta suklaa-mascarpone kuorrute jämäköityy. Levitä
loput suklaa-mascarpone kuorrutteesta tasaisesti kakun ympärille
palettiveitsen tai nuolijan avulla. Jos haluat suklaa-mascarpone
kuorrutteesta mahdollisimman tasaisen, kasta palettiveitsi nopeasti
kuumaan veteen, kuivaa palettiveitsi ja levitä yksi sipaus
kuorrutetta. Toista jokaisen levityksen jälkeen. Laita kakku
jääkaappiin suklaakuorrutteen valmistamisen ajaksi.
SUKLAAKUORRUTE
Sulata
suklaa ja voi vesihauteessa. Siirrä kulho pois vesihauteesta ja
jäähdytä huoneenlämpöiseksi (jottei seos sulata suklaakreemiä).
Valuta suklaakuorrutetta kakun päälle ja anna kuorutteen valua myös
kakun reunojen yli. Auta tarvittaessa ruokalusikan avulla, mutta
muista olla nopea. Koristele kakku aprikooseilla, karhunvatukoilla ja
ananaskirsikoilla.
Vau, superherkullisennäköinen kakku! Täytyypä testailla! Ja ihania kuvia, taas kerran!
ReplyDeleteKiitos! Ei kun kokeilemaan vaan. :)
DeleteOsasin jo odottaakin paljon aiemman perusteella, mutta yllätit silti. :) Upeat uuden vuoden teemassa olevat kuvat!
ReplyDeleteKiva kuulla, oli pakko laittaa mukaan tähtisadetikku, kun löysin sellaisen sopivasti kaapista!
DeleteTehtiin kakkua juhliin ja onnistui superhyvin vieraiden kommenttejen perusteella!! :)
ReplyDeleteOi, miten kiva kuulla, että teitte kakun ja se onnistui niin hyvin! :)
Delete